Translate

keskiviikko 14. syyskuuta 2022

Varoshan- ...And Then The Rains Came

 


Alkusanat

Yhtye pisti viestiä, jos olisin kiinnostunut arvostelemaan heidän debyyttialbumin.  

Suomalais- brittiläisen Varoshanin debyyttialbumi …And Then The Rains Came julkaistiin tammikuussa 2022.

 

Varoshan on tuore metallibändi, jossa esiintyy suomalaisia, brittiläisiä ja Saksassa asuvia jäseniä. Yhtyeen musiikki yhdistelee surutta tyylejä progressiivisesta postmetallista sludge-vaikutteiseen hardcore-metalliin. Neurosis, My Dying Bride, Converge, ja Iommi-fanit löytävät musiikista tuttuja piirteitä. Varoshanin debyyttialbumi on julkaistu digitaalisena ja kasettina. Levy-yhtiömä toimii Elitbolaget.

Varoshanin muusikot ovat tehneet pitkät urat äärimusiikin parissa ja soittavat aktiivisesti useammassa bändissä. Rivistön miehistä löytyy tuttuja mm. Bob Malmströmin, Hundred Year Old Manin (UK), Intrasonic (DE) ja Final Assaultin sulosointujen takaa. Varoshan ei kuitenkaan ole sivuprojekti, vaan yhtye tarjoilee musiikkiäänitteitä ja livekeikkoja täysivaltaisena bändinä.

Varoshan tammikuuksi levy- julkaisun yhteydessä kaavaillut Suomen keikat siirtyivät Covid-19 rajoitusten myötä. Albumi on jo saanut hyvän vastaanoton.

Varoshan on:

Mark Howes- laulu & livekitarat

Anders Bomberg- kitarat, ohjelmointi

Anders Törnqvist- rummut

Matias Löfman- basso, ohjelmointi


                                                         (promo taken by Anders Törnqvist)

1.The Crow

Albumi alkaa sateen äänillä ja mielenkiintoisella clean kitara tunnelmoinnilla. Siihen liittyy sitten rummut ja vahvat bassot.

Biisi jatkuu tuollaisella post hardcore kohdalla, mutta mielestäni siinä laulut käynnistyvät jotenkin liian äkkiä. Olisin ehkä miettinyt tuohon kohtaan hetken aikaa pelkästään soittoa, johon sitten nuo huudot voisi liittyä.

Sitten tässä vuorotellaan tuon huuto osuuden ja tuon rauhallisen tunnelmoinnin välillä ja siihen rauhalliseen tunnelmointiin on lisätty tuollaisia puhe osuuksia ja se kyllä kuulostaa hyvälle!

Noin kohdassa 2.50 biisi on hienosti kirjoitettu ulos tuosta noiden kahden säkeistön kertaamisesta ja biisi jatkuu luontevan kuuloisesti!

Hieman myöhemmin biisissä basso jätetään yksin soittelemaan yksinkertaisempaa kuviota ja ainakin itselle tuo kohta alkaa vaikuttaa hieman siltä, ettei täysin tiedetä mitä tässä kuuluisi tehdä tai tehdään. Mielestäni myös tuosta, kun jatketaan tuollaiseen raskaampaan osioon se ei ole täysin saumaton. En ihan ymmärtänyt täysin tuota kohtaa. Periaatteessa biisin olisi voinut lopettaa jotenkin noin, mutta tässä liian kauan jatketaan tätä virittelyä vielä loppua kohden.

Biisin lopetus oli ihan hyvä mutta loppuosiossa kun esitetään tuollaisia efektejä musiikin joukossa, niin en ihan saanut niistäkään kiinni. Toi se toki biisiin jotain erilaista ja biisihän oli kestoltaan tosiaan semmoinen 8 minuuttia että on tässä vaihtelevuutta kyllä, mutta itselle jotenkin hieman liian raskas pala heti albumin alkuun.

2.The Wrath

Seuraava biisi käynnistyykin bassoriffittelyllä ja näin se toimii jo huomattavasti paremmin kuin edellisessä biisissä jotenkin keskellä biisiä kesken kaiken mielestäni hieman ”epämääräisesti”.

On melko progemainen meininki kyllä tässä biisissä. Jotenkin hankalaa rytmiä, mutta se on toki sovituksellisesti myös haastava ja ihan hatun noston arvoinen suoritus, että saatu rummut jne kaikki muu istumaan hienosti kokonaisuuteen.

Pidän kyllä näistä huutolauluista ja varsinkin kun biisissä tulee tuollainen kunnon raskas mättökohta hieman ennen puolta väliä.

Tässä biisissä jätetään rummut soittelemaan yksin hetkeksi ja siihen liittyy tuollaisia hieman ehkä avaruusmaisia ääniä. Hieman hämmennyin tästä kohdasta, mutta kun tuo ekassakin biisissä kuultu puhe osuus liittyy mukaan ja jotkit aariat niin tämä kuulostaa taas pirun hyvältä! Taustalla on myös tuota huutolaulua ja sovituksen kanssa on vaadittu tässäkin varmasti paljon tarkkuutta, että saatu kaikki istumaan yhdeksi kokonaisuudeksi. Erittäin taitavan kuuloinen ja hieno kohta!

Tämä biisin loppupuoli kyllä yllätti aikalailla, oli todella hyvä ja hieno toteutus! Jouduin hämmästelemään tätä samantien useamman kierroksen!

3.The Tyrant

Biisi aloitetaan raskaasti ja jokainen biisi on saatu heti alusta lähtien kuulostamaan erilaiselta edelliseen verrattuna vielä.

Tämä kuulostaisi suht perinteisellekkin hardcore metallille, mutta musiikki on hieman progempaa kuitenkin.

Biisissä on melko hyvänkuuloinen melodia osuus/ soolo. Vahva basso pehmentää kokonaisuutta ja se on mielestäni varmasti se avain, kun tämä kuulostaa niin miellyttävälle kuunnella, vaikka kitara onkin melko kirkas soundinen tuossa kohtaa.

Tämä rauhallinen kohta tuon soolo osuuden jälkeen kuulostaa kyllä jälleen pirun hyvältä! Samaan aikaan kohta on jotenkin mahtipontinen, sopisi johonkin elokuvaankin mielestäni.

Tämä oli melko sähäkkä biisi kyllä. Alkaa jo päästä myös enemmän sisälle bändin tyyliin.

4.Tyger Heart (Interlude)

Tässä on maaginen tunnelma tuon puhe osuuden ja rauhallisen tunnelmoinnin kokonaisuus on hienosti toteutettu.

5.The Message (Feat. Riina Rinkinen)

Tämäkin biisi alkoi suht räväkästi. Mutta hieman biisi mielestäni laahaa hitaan temmon takia, tämä on todella doom henkistä meininkiä. Itsellä näissä kohdissa tulee vähän semmoinen tunne, että tapahtuisi jo jotakin, mutta sitä jotain aina valmistellaan hieman liian kauan. Sama kuvio soitetaan muutamalla eri variaatiolla ja se lisää biisiin ainakin pituutta.

Tämä puhdas naisääni ja nuo huutolaulut päällekkäin kuulostavat kyllä erittäin hyvältä! Se efektinä antaa myös semmoinen hieman maailmanlopun viban tähän. Mahtipontisuutta kohdassa myös löytyy. Biisi kuulostaa melko isolta!

Biisissä naisäänestä saadaan nauttia myös yksin, tuo laulaminen tuossa kohtaa on mielestäni rytmitetty jotenkin tutulla tavalla 7 minuutin kohdalta eteenpäin. Olen varmaan kuullut jossain täysin samalla tavalla rytmitetyn ja naisäänellä lauletun kohdan, mutta en saa nyt päähän missä se olisi ollut. Kuitenkin hyvältä kuulostaa!

Ihan viimeinen osuus, jossa kitaramelodia katkaisee rytmin tavallaan tuolla tatatata tatatata se aluksi pisti korvaan, mutta kun toistin sen ja suljin silmät niin kyllä se vaan kuulosti hyvältä kuitenkin!

Tästä biisistä yhtye on julkaissut myös musiikkivideon, joka on katseltavissa linkin takaa. https://www.youtube.com/watch?v=zpbvPoM5BYM

6.The Snake

Tässä biisissä esitellään taas hieman erilaista tunnelmointia, tämä biisi jotenkin vaikuttaa siltä, että nyt ollaan jäsenien vahvuus alueella.

Helvetin hyvän kuuloinen on tämä soundi kitara soololla, se istuu tähän biisiin kuin nenä päähän. Nimenomaan juuri tuo soundi kuinka hyvin se istuu tähän tunnelmointiin lisää tuon soolo osuuden vaikuttavuutta.

Biisissä tarjoillaan myös enemmän tuollaista akustista fiilistelyä ja aarioita kuuluu taustalla. Erittäin hieno biisi siis huh huh! Ja biisin tyyli albumin lopetukseen myös on kyllä melkoinen!

Loppua kohden myös tuota akustista fiilistelyä kokoajan viedään monivivahteikkaammaksi lisätyin äänin, melodioin jne.

Lopun merenkuohunta vielä lopetti hienosti tämän kaiken.

Yksittäisenä biisinä tämä oli kyllä 10 arvoinen suoritus. Sovitukset aivan jäätävän kovat! 

Yritin korvakuulolta soitella biisin soolo osuutta, se on hieman pitkä ja äkkiistään harjoiteltuna en kyllä muistanut koko pätkää kovin hyvin, mutta tässä olisi yritykseni. 





 

Loppusanat

Albumi on monipuolinen, se on ensimmäinen ajatus tämän kuunneltua.

Soittajien kokemus nyt käy ilmi jo heti ensimmäisen biisin aikana, että vaikka on debyyttialbumi tällä yhtyeellä niin ei soittajat ole ensimmäistä kertaa musiikkia kirjoittamassa kuitenkaan.

Laulu suoritukset olivat jäätävän kovat läpi albumin ja on muuten monenmoista niidenkin osalta tarjolla tässä.

Ehkä tämän julkaisun kanssa mietin hiukan sitä, että onko tästä yritetty luoda liian monipuolinen siihen nähden, että tämä ei ihan selkeästi ole tiettyä tyyliä ja voi jäädä julkaisuna tavallaan sellaiseksi, että se toimii kyllä osittain kaikille mutta ei täysin kenellekkään.

Musiikillisesti kuitenkin oikein loistavaa työtä.

 

 

Tuomio

9/10

 

 

 

 

 

 

ENGLISH VERSION STARTS FROM HERE!

Varoshan- ...And Then The Rains Came (2022)

The Band asked me to review their debut album. Debut album is named …And Then The Rains Came.

They released it in January 2022.  Band members are from Finland and from England.

Varoshan is a fresh metal band with Finnish, British members and some members live in Germany. The band's music combines sad styles from progressive post-metal to sludge-influenced hardcore metal. Neurosis, My Dying Bride, Converge, and Iommi fans will find familiar features in the music. Varoshan's debut album has been released digitally and on cassette. The record company operates Elitbolaget.

Varoshan's musicians have had long careers in extreme music and they play active in several bands. Among the men in the line-up, there are acquaintances, e.g. Behind the sweet chords of Bob Malmström, Hundred Year Old Man (UK), Intrasonic (DE) and Final Assault. Varoshan is not  a side project, but the band brings music releases and live gigs as a full-fledged band.

Varosha's concerts in Finland planned for January in connection with the album release were postponed due to the Covid-19 restrictions. The album has already been well received.

Varoshan:

Mark Howes- vocals & live guitar

Anders Bomberg- guitars and programming

Anders Törnqvist- drums

Matias Löfman- bass and programming

 

1.The Crow

The album starts with the sounds of rain and an interesting clean guitar atmosphere. It is then joined by drums and strong bass.

The song continues in such a post hardcore way, but I think the vocals start somehow too suddenly/fast. I might have thought for a while at that point just about the playing instruments, to which those screams could be connected littlebit later.

 

Then they alternate between this shouting part and that calm atmosphere, and to that calm atmosphere, such speech parts have been added on it and it sounds good!

 

Around 2.50, the song is nicely way written out from that repetition of those two verses and the song continues with a natural sounding way!

 

 

A little later in the song, the bass is left alone to play a simplier pattern, and at least to me at that point it starts to seem a bit like you don't fully know what should be done or is being done here. I also think that, when they continue to such a heavier part, it is not completely seamless. I didn't quite understand that point of that part. In principle, the song could have ended somehow like that, but here they continue this "tricking" for too long towards the end.

The ending part of the song was quite good, but in the final section, when such effects are presented among the music, I didn't quite catch the idea either. Of course, it brought something different to the song, and the song was really 8 minutes long, so there's some variability here, but somehow it's a bit too heavy bite for me right at the beginning of the album.

 

2.The Wrath

The next song starts with bass riffing and this way it already works significantly better than in the previous song, Where it was somehow in the middle I think it's a bit "vague".

There is quite a progressive-like mood in this song. Kind of a tricky rhythm, but it's certainly also challenging in terms of arrangement and a performance worth raising your hat to, that you got the drums, etc. and everything else to fit nicely into the whole.

I like these  songs with scream parts, and especially when the song comes with such a heavy part a littlebit before the middle time of the song.

In this song, the drums are left to play alone for a while and it is accompanied by such, maybe space-like, sounds. I was a little confused about this part, but when the speech part heard in the first song is included and some arias, this sounds damn good again! There is also that screaming vocals in the background, and with the arrangement, a lot of precision must have been required here as well, to make everything sit as one whole thing. Very skillful sounding and great part!

This ending part of the song did surprise me in big way, it was really good and great execution! I had to repeat this for several rounds right after listened this.

3.The Tyrant

each song is made to sound different compared to the previous one

This sounds kinda basic hardcore metal, but music is more progressive.

This song include pretty nice sounding melody/ solo part. Strong bass makes this whole thing sound more soft and I think that is the reason to make this sound more pleasant, even guitar is pretty bright sounding on that part.

This peaceful part after this solo section sounds damn great. Same time this sounds somehow ”pompous”, I think that part would fit to some movie.

This was quite kick ass song. I think i start to get more in to their style.

4.Tyger Heart (Interlude)

There is a magical atmosphere here, the speech part and the calm atmosphere as a whole are nicely executed.

5.The Message (Feat. Riina Rinkinen)

This song also started quite fast. But I think the song is a bit sluggish because of the slow tempo, this is really a doom mental mood. At these points, I get the feeling that something is already happening, but that something is always being prepared for a little too long. The same pattern is played with a few different variations and it at least adds length to the song.

This clean female voice and those screams on top of each other sound very good indeed! As an effect, it also gives this a bit of an apocalypse vibe. There is also pomposity in the passage. The song sounds pretty big!

In the song, the female voice can also be enjoyed alone, I think the singing at that point is rhythmic in a familiar way from the 7 minute mark onwards. I must have heard a passage with the exact same rhythm and sung by a female voice somewhere, but now I can't remember where it was. However, it sounds good!

Last part where guitarmelody cut this rythm kinda this ”tatatata tatatata” In first point it took my attention in bad way but then I repeated it and listened it eyes closed and need to say it sounds damn brilliant.

They have also released music video of this song and you can find that video behind this link. https://www.youtube.com/watch?v=zpbvPoM5BYM

6.The Snake

This song they show something littlebit different and this sounds immediately like now we are in the ”strenght area” of band members.

Damn great sounding guitar tone in solo part, it fits for this song like nose to the head.

Especially this tone how good it fits rises that effectiveness of the solo part.  

They also show more some acoustic atmosphere with some arias on background. Damn nice song! And also this style of the song is so brilliant way to end this all.

They also make this acoustic playing more ”multifaceted” with added sounds and melodies.

Some water turbulence sound also ends this nicely.

This exact song is worth of 10 points. Arrangements are damn great!

I tried to play this solo part of the song by ear but it was kinda long part and I haven´t that much time to try get in perfectly right but you can go watch results from finnish version above. 

 

Ending words

Album is versatile that was first thought after listened this.

Experience of the members can be heard immediately while first song. So even this is debut album for the band the members of the band aren´t not writing music first time.

Vocals was damn great from the beginning to end. And there was maybe 3? vocalist so great job from everyone.

With this release I started to think littlebit this. Was this littlebit too versatile, there is something for everyone but not exactly for someone. But in musical way this was really good job.

Sentence

9/10

 You can find them from here.

https://m.facebook.com/varoshandoom/?_rdr

https://www.instagram.com/varoshandoom/ 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjota vaan jos asiata 👀

Luetuimmat