Translate

keskiviikko 12. tammikuuta 2022

Pettyneet Katseet- Pettyneet Katseet EP

                                                       (Photo/ Katariina Kolehmainen)

 

Alkusanat 

Melko uusi tulokas kotimaisen punk musiikin kentälle Suomen Turusta. ”Pettyneet Katseet” tuo on mielestäni loistava nimi punk yhtyeelle! Jotenkin monta oivallusta kiteytyy tuohon. Heti nimellä saa jo pisteitä tässä. Yhtye on nuori perustettu 2021 ja yhtye julkaisi jo samana vuonna tämän debyytti EP:n. Yhtyeen jäseniltä löytyy soittokokemusta aiemmin eri genreistä ja bändeistä kansanmusiikista heviin. 

Bändi on omien sanojen mukaan aloittanut ajatuksella ettei mietitä liikaa vaan uskotaan hyviltä tuntuviin ideoihin. koko yhtye on osallistunut biisien säveltämiseen ja sanoittamiseen.  

Bändi/ band

Esa-Pekka Nykänen- guitar & backing vocals

Risto Luukkonen- Bass & Vocals

Otto Selenius- Drums & Vocals

 

                                                    (Photo/ Mikael Neves)

      Saa Tappaa

Heti ensimmäinen biisi alkaa kyllä sellaisella riffillä, joka paljastaa millaisesta musiikista tässä on kyse. Sanoissa otetaan kantaa ja sehän on punkin ydin. Itselläkin on ajatuksia koronasta, mutten ota siihen tässä sen enempää kantaa koska se ei kuulu tämän blogin ideaan. Biisissä on hienosti rakennettu pieniä yksityiskohtia bassokuvioilla musiikin joukkoon, joka elävöittää biisiä ja vahvistaa biisin melodiaa. Rumpukompit ovat hiukan yksitoikkoisia mutta se ei tässä häiritse koska ne istuvat musiikkiin ja muuttuvat kuitenkin luontevasti sekä sopivissa määrin. Tämä on mielestäni biisinä sellainen helposti lähestyttävä kokonaisuus. Biisin mukana olisi helppo lauleskella ja se on mielestäni yksi ominaisuus, kun kirjoitetaan ”hittimateriaalia”. Biisin lopussa mielestäni tempo hidastuu hieman yht äkkiä sen olisi voinut ehkä rakentaa jotenkin että hidastuisi hitaammin ja ehkä jos lopussa tulisi joku kunnon karjaisu vielä olisi voinut toimia paremmin. 

Yritin soitella hieman biisin mukana ja tässä tulos. 



 

      Rakettimiehet

Biisin alkuun, kun rumpu liittyy mukaan mielestäni rytmi on hiukan hankala jotenkin. Sitten kun vauhti kiihtyy ajatus on mielestäni hyvä, mutta riffi voisi olla jotenkin hiukan nopeampi. Tässä biisissä on tuollaisia väli puhe/huutoja ne mielestäni ehkä kuuluvat enemmän johonkin huumorirokkiin. Välilauluosuudet kuulostavat taas ihan hyvältä! Sanoissa on kyllä huumoria ja kyllä tässä pari kertaa sai ihan ääneenkiin naurahtaa. Itselle tämä biisi ei oikein toiminut.

      Minuuden Kokemus

Tässähän vingutetaan sitä keppiä heti alkajaisiksi! Laulu kun alkaa niin tälläinen on sitä perinteisempää suomipunkkia. Todella lähellä jotain Aivolävistys settiä varsinkin tuo laulu tekee sen. Minusta oikein toimiva ralli kokonaisuutena, ehkä tuo vinguttaminen hiukan meni yli mutta se on punkissa ihan sallittua jopa suotavaa.

 

      Luonnollista Kuolemaa

Biisin pääriffi muistuttaa minusta jotakin jo olemassa olevasta riffistä mutta päätäni en pistä pantiksi kun en saa nyt päähän missä biisissä olisi. Laulun rytmitykset eivät toimi ihan jatkuvasti biisissä esim ennen viimeistä säkeistöä tuo lopetus.

      Turku Palaa

Tässä mennään melko perus punkkimeingillä läpi biisin ja se kuulostaa todella hyvältä. Yhtye myös hallitsee tämän ja se on selvästi se vahva runko koko bändin musiikille. Biisissä on hyviä huudahduksia ja melodia biisissä on hyvä. Biisissä on myös hyvänkuuloinen kitarasoolo ja ennen sooloa tehtiin bassolla hieno kikka. Biisi on toisaalta hieman yksitoikkoinen niin oliko ehkä hieman pitkä jopa tuollaiseksi.

 

 

 

Loppusanat

-        EP:llä ei mielestäni ollut yhtään huonoa riffiä, mutta ei myöskään sellaista joka olisi tajuntaa räjäyttänyt että genrenmukaista perussettiä tarjoillaan riffien osalta. Bassotaiteilija tosin hieman väläyttelee erikoisuuksia mitä ei tässä genressä niin usein kuule. Se toi hienoa lisää musiikkiin.

-        Vokaaleissa on erilaisuutta ja tuollainen perus punkkilaulanta kyllä yhtyeeltä hoituu, ehkä olisi hieman kaivannut jotai räväkämpiä huutoja paikoin. Nuo puheosuudet kappaleessa ”Rakettimiehet” ei itselle uponnut. Mielestäni tuo biisi oli myös EP:n heikoin. Ehkä nuo paikoin esiintyvät ryhmälaulut myös voisi olla hieman räväkämmät tällä julkaisulla tätä tarjoillaan ainakin kappaleessa ”Luonnollista Kuolemaa”.

-        Rummut paikoin jäävät ehkä turhan samankaltaista komppia soittelemaan mutta pääasiassa mielestäni rummuilta hyvä suoritus. Toisaalta parempi se on niin kuin se että ylimääräistä kikkailua olisi liikaa. ”Rakettimiehet” biisissä tuo rytmi hiukan oli sellainen, että jotenkin omaan korvaan kitara soittaa liian hitaasti ja rumpukompilla on myös hieman hakemista biisin alussa ne tuplaiskut eivät jotenkaan istu omaan korvaan.

-        Isompia kompasteluja ei kuitenkaan tyyliinsä nähden tällä julkaisulla minusta tapahtunut.

-        Eniten ehkä kehitettävää voisi olla laulujen tiukkuudessa ja räväkkyydessä. Kitarasooloja ja noita hienoja bassokuvioita voisi ehkä viljellä hieman lisää, kun ne tuntuu irtoavan hienosti ja ne erottaisi yhtyettä mielestäni muista alan yhtyeistä. Se on sitten eri juttu mitä punk piireissä tuumataan, kun aletaan tehdä liian teknisen kuuloista musiikkia. Mutta jos sen esittää suoralla otteella niin mielestäni ei pitäisi tuomita. Laulujen rytmittämistä voisi myös kehittää hiukan tiukemmaksi. 

 

                                            Tuomio

                                              8/10  


                                             (Photo/Satu Heikkilä)

English Version

This is really new punkrock trio from Turku Finland. Band has formed in 2021 and now they have released their first EP. This EP have 5 songs. Band members have experience from different bands and genres from folk music to metal music. They started to write music with idea to not think too much but trust in good ideas. Name for the punk band is brilliant I think. Pettyneet Katseet means dissapointed gazes!

Band

Esa-Pekka Nykänen- guitar & backing vocals

Risto Luukkonen- Bass & Vocals

Otto Selenius- Drums & Vocals

 

Song 1. Saa Tappaa  

This first song start with that kind of riff you can immediately recognize what kind of music this is. Lyrics takes a stand on different issues what is the main thing for punk music I think. This song is about covid-19 situation and yeah every of us have some opinions about that. This song have some nice bass lines which bring some really nice details/ tricks for this song and I think those make song more alive and make that melody of the song stronger. Drum beats are little too monotonous, but those don´t disturb me because those change in natural way and there is still some changes between those beats. This song is kinda easy listening stuff it is easy to approach. It is easy to sing along and that is one really important thing if try to make some "hitmaterial". In the end of the song that tempo changes little too fast in my opinion and maybe it would be cool if there would be some angry screaming also. 

I tried to play one part of that song with guitar and results you can find above in finnish version.


Song 2. Rakettimiehet

   In the beginning of the song when drums kicks in that rhythm is little challenging someway. And            when that music start go faster in my opinion that guitar riff should be played little faster. This song        have somekind of speeches/ shouts and in my opinion those kind of things are more for some humor     music not this kind of music. Other singing parts sounds good. Lyrics have humor and I even             laughted aloud couple times. But this song didn´t work so good for me.

Song 3. Minuuden kokemus

    That guitar whining in beginning of the song and in the end is maybe little too much but in punk rock     I think it was all fine. This song reminds me about one finnish punk act named Aivolävistys. I think         those vocals are biggest reason for that. 

Song 4. Luonnollista kuolemaa

    This main riff of this song reminds me about some riff that I have heard before but can´t get in my         head which riff that is or where but it sounds really familiar. Rhythm of the vocals don´t work so             good in this one. Example that moment before last verse. 

Song 5. Turku Palaa

     This song is really basic punk stuff and that just work so damn well! It sounds really good. They             handle these basics of this style and it form the backbone of their music. Song have nice shouts and     melody is good. This song have also some nice guitar solo and before solo there is some bassguitar         trick it was damn brilliant. But in someway this song is maybe too monotous and that is the reason         why this starts to feel maybe little too long song also.

Last words from me

Every riffs of this song was good, there wasn´t any problems and also lyrics was funny and good in my opinion. Vocals would be better there if just improve rhythm of the vocals in some moments and also bring more balls while shouting parts. I would like to hear even some more angry screaming in some moments. I think they should make more guitar solos and those basstricks and those could make this band more unique in this genre. Ofcourse can´t be sure if the "real punk fans" starts to ingore if start to play too technical stuff but if just play all that in straight way with punk attitude in my opinion can´t go too wrong way. 
But this was nice one to be first release of the band! Let´s see what they bring for us in future. 

Sentence

8/10

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjota vaan jos asiata 👀

Luetuimmat