Translate

keskiviikko 8. joulukuuta 2021

Suolitappi- Tappi on rasvattu

 

Alkusanat

Yhtye tarjoutui lähettämään julkaisun minulle postissa arviota varten ja siitä olen aina otettu ja kiitollinen! Iso kunnioitus bändiä kohtaan tästä teosta!

Yhtye tulee pääkaupunkiseudulta. Bändi on perustettu 2010. Edellinen levy on julkaistu 2013, joten tätä on kypsytelty hieman kauemmin. Ahaaa piilobiisi eli 13 on HARTZAMIES! 

Julkaisulta on julkaistu 2 videosinkkua. "Paskaa Lumella" ja "Lidlin ipaa ja Suomi-viinaa"

Bändi

Tarmo Tappi- Rummut

Luonnonsuoli- Kitara

Herra Tappi- Ääni

Raato- Bass

Levy on alusta loppuun omaa tuotantoa. Äänityksestä, miksauksesta ja masteroinnista vastasi bassotaiteilija Raato.

Hieman huvitti bändin jäsenten taiteilijanimet mutta arvostan että yhtyeellä on jonkinlainen ”teema” tuossa jutussa, että ajatusta on käytetty siihen, että jutut on luotu sen ympärille!

Yhtyeen nimi kyllä jää mieleen helposti ja on jollain tapaa yksinkertaisuudellaan nerokas. Se on juuri sellainen kun”Eihän tuollainen nimi tule mieleen, jos mietitään yhtyeen nimeä mutta kuka sen sitten keksisi käyttää niin on se loppuunsa nerokas”! Toisaalta taas se voi hieman häätää ”ennakkoluuloisia”, että porukka ohittaa bändin tutustumatta pelkän nimen perusteella ja toisaalta taas se voi aiheuttaa samaan aikaan reaktion, että nyt on kyllä pakko kuunnella! Yhtyeen musiikkia on luokiteltu ”Suolicoreksi” joten täytyypä nyt asettua ihan tukevasti istuiltaan kun iskee kuulokkeet korville. 


 

1.Intro

Intron ehkä hieman osasin aavistaa millainen se voisi olla, mutta ei mitään se on hyvä alku tälle kaikelle! Hauska aloitus ja toteutus on hyvä. Hyvä mieli tuli heti alkuun ja mielenkiinnolla odotan mitä tässä vielä tulee. Intron lopetus varsinkin hahahaha! Eihän tämä voi kun onnistua!

2.Täällä eivät linnut laula

Hyvällä riffillä käyntiin! Biisissä nuo rauhallisemmat melodiat ehkä soivat hieman huonosti jotenkin vaikka niiden idea on hyvä. Että äänitysoloissa toki nuo olisi saatu varmasti soimaan tarkempana mutta haluttu varmasti myös säilyttää se millaista se on livetilanteessa ja sitä tämä kyllä vastaa mielestäni! Tässä ehkä vokaalit paikoin osuvat vähän ohi rytmistä, vaikka tätä tyyliä punkissa esiintyy paljon mutta mielestäni tälläisessä nuo sanoitukset tulisi rakentaa siten tai musiikki siihen ympärille, että ne osuvat rytmiin täysin. Ehkä eniten tuo tulee esille, kun huudetaan tuo ”täällä eivät linnut laula”. Rummuilta kyl melkosta tykitystä heti alkuun!

3.Lidlin Ipaa ja suomi-viinaa

Biisin käynnistys on helvetin hyvä! Tässä alkuun lauluissa ehkä hieman tulee sellainen tunne, että tämä pitäisi huutaa enemmän tosissaan. Ryhmähuudot ja niiden ympärillä nuo vokaalit toimivat paremmin. Mut ehkä tuo ”Lidlin Ippaaaaa ja suomi-viinaa” saisi huutaa vielä räväkämmin! Biisissä on hyvä melodia ja rytmi. Basso kuulostaa tässä erittäin hyvältä. Biisin lopetus on myös mielestäni hyvä muuten, mutta se on ehkä tehty hieman hätäisesti, että saisi nopeutua hieman hitaammin ja olla ehkä hieman pidempi tuo viimeinen osa. Nyt se kuulostaa tosiaan sellaiselle, että se nopeutuu liian hätäisesti ja loppuu myös turhan äkkiä.  

4.Paskaa lumella

Biisin alku on erilainen kuin aikaisemmissa kappaleissa ja tuo monipuolisuutta levylle. Tuo käynnistys tuohon kertosäkeeseen on mielestäni tehty hyvin ja perkele että alkoi pää nuokkua tahdissa samantie ku lähteee! Tuolla samallatyylillä ehkä olisin toivonut, että olisi huudettu tuossa edellisessä biisissä. Tuon raskaamman osan jälkeen jälleen palataan tuohon rauhallisempaan fiilistelyyn, josta tulee kyllä psykedeeliset vibat, mutta mielestäni se on tehty ihan toimivaksi! Tämä biisi oli kyl kaikkinensa hyvä!

5.Pikkutakki

Nyt oli suora punk paahto! Kliseinen toki mut mitäpä se haittaa tässä! Kyllä tälläinen julkaisu tälläisen kappaleen kaipaa sisuksiinsa. Niin kuin voisi miettiä, että suolitapissa nyt kuuluu olla tietyt ominaisuudet ja tämä kuuluu niihin. En kyllä ihan ymmärrä miksi ja miten tuon kirjoitin mutta meni jo hups.

6.Pohjasakka

Tässä kaikki osuu rytmiin helvetin hyvin! Kaahataan välillä vain 120 ja välillä 200 ja kaikki vain toimii. Vaikka laulu on tasaista ja musiikki nopeutuu, silti musiikki on sovitettu niin että nuo vokaalit istuvat siihen kokoajan hyvin! Tuo pisti tässä itselle korvaan ja nyökkäilin vaan tyytyväisenä kuunnellessani tätä.

7.Psykopaatti

Basso takoo niin vahvana tässä ja se kuuluu punkkiin! Tässä biisissä myös vokaalit mielestäni istuu hyvin rytmiin! Hyvä bassoriffi hieman keskeyttää paahtoa ja sit mentii taas 200 maaliin! Mielestäni oikein hienosti sovitettu kappale kaikin puolin. Laulut, rummut, kitarat ja bassot toimivat moitteettomasti!

8.Olen olemassa

On kyllä hyvä bassoriffi heti alkuun käynnistämässä biisin! Alkaa samantien kroppa keinua tahdissa! Biisi jatkui melko ”easy listening” meiningillä loppupuolelle, kunnes siellä hieman räjäytetään pakkaa nopealla paahdolla, se oli hieman yllättävä mutta oli ehkä jollain tapaa mielestäni hieman turha tuohon väliin. Sen jälkeen jatkuu tuollainen soolonpätkä, joka kuulostaa itsessään hyvältä ja se on jatkettu ihan taitavasti tuohon tuon paahdon jälkeen mutta tuli hieman sellainen mitä vittua? fiilis. Se on voitu kyllä tehdä myös tietoisesti juuri aiheuttaakseen tuon, mutta mielestäni tuo loppu oli turhan hämmentävä, kun biisi vaikutti muuten toimivalta. Se toki hieman tämä lopun soolo osuus palauttaa takaisinpäin tuohon mitä oli ennen tuota paahtoa mutta en tiedä. Itselle hieman turhan hämmentävä oli samaan biisiin laittaa nämä. Vaikkakin toisaalta se on ihan hyvin tehty, että musiikki välissä keskeytyy, kun tuo paahto alkaa, ettei se vaihdu suoraan tuosta aiemmasta musiikkiosuudesta vaan lennosta silloin se ei toimisi senkään vertaa itselle tuohon biisiin.  Itsessään siis tuo paahto osuuskin toimi kyllä, mutta ehkä se olisi voitu tehdä, että biisi loppuu noihin huutoihin ja sitten seuraava biisi alkaisi tuolla paahdolla ja olisi tehty siihen väliin oma sellainen suora lyhyt punk paahto taas.

9.Sairaus

Tässä vedetään taas niin perus punkkimeininkiä kuin olla ja voi mutta se toimii kyllä itselle. Tälläinen suora punk paahto on vaan yksinkertaista ja samalla kaunista! Toki biisissä on niin käytettyjä riffejä myös, mutta punkissa se ei niin häiritse koska niin lukemattomia biisejä on missä ne sointukuviot menee niin samaa kaavaa sillä kaikella muulla ”kaaoksella” siihen päälle luodaan se biisin luonne ja sen nämä kaverit kyllä osaa!

10.Aika on tullut

Biisissä on hyviä melodioita ja hyvältä kuulostaa, kun basso soittaa omaa kuviota ja kitara melodiaa päälle. Tämä biisi on kyllä sellainen jo, että näkisin tämä jo soimassa radioissa ja useiden ja vielä useiden kotona ja kaikissa bileissä ja kuinka keikoilla porukka nauttisi myös. Tämä on helvetin hyvä biisi ehdoton oma suosikki tällä levyllä! Aika on tullut! Kusipäät talutetaan lähtevään junaan! Rakastan tätä pääasiallista rumpukomppia myös tässä biisissä! Kyllä vaikka kuinka tätä mutustelee, niin tässä on tämän levyn hittibiisi! HUUUUH kun musiikki taukoaa ja musiikki kasvaa vielä isommaksi niin tämä rokkaa vaan kovempaa kokoajan! Tätä on pakko soitella myös itse mukana kitaralla!  Tuo musiikin kasvattaminen biisissä oli hieno!

 Tässä oma kitaracoveri tästä! Linkki Youtubeen jossa video löytyy. 

Guitar cover!


 

13.?????????

Julkaisun lopussa on vielä joku yllättävä bonusraita!!!!?!?!?!?!?!

Se vaikuttaa hieman viimeistelemättömämmältä mutta on suoraa punk paahtoa ja potkii vielä päähän hieman lisää! Tässä kyllä pitti pyörisi ja lujaa! Hämmennyin että mitä täältä vielä jotain löytyy, jota ei oltu edes merkattu levylle!?!?!?!? Mutta ei siinä kova ralli tämäkin!

 

Loppusanat

Julkaisu yllätti minut todella positiivisesti! Luulen, että useat tekevät tämän yhtyeen kohdalla virheen, että olettavat ennakkoluulojensa vuoksi, että tämä olisi pelkkää jotain huumorirokkia tai vastaavaa yhtyeen nimen vuoksi. Tässä julkaisulla selviää, että nämä kaverit on helvetin taitavia! Ei tämä mitään hupirokkia ole, vaikka huumoria toki mukana tässä onkin. Hyviä sanoituksia viljellään tällä julkaisulla sekä julkaisu on myös erittäin monipuolinen!

Muutamia mielestäni parannettavia juttuja löytyi mitkä yritin kertoa biisikohtaisesti. ”Aika on tullut” biisi nosti lopullisen arvosanan pykälää ylemmäs. Se on vaan perkele niin kova biisi, että jäin sitä tykittelemään useita ja useita kertoja uudelleen. Toinen suosikkini tällä julkaisulla oli paskaa lumella. Nämä 2 on mielestäni julkaisun parhaiten tehdyt kappaleet.

Mielestäni myös soundit oli sen verrat hyvät julkaisulla, että siitä en lähtisi yhtään kritiikkiä jakamaan.

Tämän julkaisun kohdalla myös puhutaan niin monesta onnistuneesta kappaleesta muutaman yksittäisen, ehkä hieman jonkinasteisen ”hätäilyn” vuoksi tapahtuneen ”erheen” vuoksi niin kyllä lopullinen tuomio tulee tässä!

Lauluissa voisi ajoittain olla enemmän potkua, mutta nekin toimivat pääasiassa hyvin!

Tuomio

 9/10

 

 

 English version

 

 

Today we have some ”Suolicore” from Finland! I think this is some finnish punk stuff mostly, but yeah band have humor with their stuff but they write great music too there is no any doubt about that anymore!

Band sent me this record and I am really grateful for that!

There is nice melodies and good lyrics. I like that can definetly hear what they are singing.

The album had a few special solutions that I didn't quite understand.

Song 2. ”Täällä eivät linnut laula enää” include some melodies but those don´t  ring so bright. But I think that is close for that how it sound in live situation.

Vocals could be more aggressive with more power in some moments I think but mostly those works well.

Mixing work is good and sounds mostly too.

My favorite songs from this one was song ”4. Paskaa Lumella” and song ”10. Aika on tullut” That last one I listened even some 25 times I think after heard it. It´s damn great song and even raised the grade by one!

There was also some song that not include tracklist?? It sounded more raw demo but still good. Don´t know it was there for reason or?

Drum work was I think more technical than in punk music normally. And there is also some basic punk songs too with straight rhythm short lenght and no bullshit! Example songs ”Pikkutakki” and ”Sairaus” And this record was more versatile I expected!

Song ”8. Olen Olemassa” have couple so different parts in same song, The song contains 2 parts that are so different and I don't think their arrangement works exactly for the same song. It confused me littlebit and I could put those parts to separate song.

Some mistakes I think are made by rush. But those are not so big ones I could criticise too much because now we talk about punk music. I think they made great work with this release.

What I could try to improve.

Vocals need more power to every song (there was couple songs where that was little too weak), Don´t try to connect too different kind of music parts in this kind of music, Everything else was just great!

Sentence

9/10

2 kommenttia:

  1. Moi!

    Löytyykö sinulta suoraa sähköpostiosoitetta, johon voisi laittaa levyasrvostelutoivetta. En sellaista kovasta yrityksestä huomannut.

    Terv. M

    VastaaPoista

Kirjota vaan jos asiata 👀

Luetuimmat