Translate

keskiviikko 16. maaliskuuta 2022

Maanalaiset- Valo Tunnelin Päässä

 

Alkusanat

Yhtye kysyi minulta arvostelua heidän Valo Tunnelin Päässä julkaisustaan ja tässä sitä olisi tarjolla. Olen jonkinverran kuunnellut yhtyeen tuotantoa ennen arvostelua.

Yhtyeeltä hieman esittelyätekstiä seuraavaksi tähän väliin.

”Bändissä on vanhoja keesipunkkareita, skeittareita, hippejä ja aktivisteja. Biiseissä kerrotaan suoraan ja värikkäillä kielikuvilla maailman menosta, ulkopuolisten yksilöiden elämästä tai jostain mystisestä, mutta aina kantaaottavalla vireellä.

Maanalaiset on viitisen vuotta vanha punk-bändi Helsingin Roihikasta ja tämä on kakkoslevy (omakustanne).

Bändiä on musiikillisesti sijoitettu kasari-hooseen ja ysäripunkin välimaastoon. Esikuvissa on vaikkapa Terveitä Käsiä ja Hûsker Dû:ta, mussa biisimateriaali on monipuolista.

Levynteko-prosessi oli hankala, ja peruimme studion parikin kertaa (covid jne.) Lopulta 8,5 h valtavalla intensiteetillä Fun-bändin Teemun kaksiraita-kelanauhuri studiossa riitti. Suurin osa biiseistä on ensimmäisiä ottoja ja live-fiilistä on! Risto Ylihärsilä viimeisteli soundit masteroinneillaan”

 

Yhtye

Toni- Laulu

Kimmo- Rummut

Timo- Basso

Ripa-Kitara

1.Ilman sääntöjä

Punk levyn aloittava biisi on nimellään jo sen verran siunattu että oksat pois! Tosi vanhanoloinen punk soundi tulee ihan jotkut Pelle miljoonan alkuaikojen tuotannot mieleen tästä! Biisin melodisesta kitarariffistä tulee hiukan mieleen itselle sellainen kotimainen ilmeisesti jo lopettanut? yhtye kuin I walk the Line sitä tuli jossain kohti elämää kuunneltua melkosen ja paljon!

Biisissä on tosi hyvä rytmi ja kokonaisuus toimii mielestäni hyvin. Ryhmähuudoissa ehkä rytmi ihan hiukan puuroutuu mutta ei liikaa.

2.Hullut Päivät

Biisi alkaa tosi rauhallisesti, joka aina yllättää hieman, kun puhutaan punkista mutta meno muuttuikin melko äkkiä jopa hooceeksi. Tässä hieman ehkä esitellään yhtyeen monipuolisuutta. Ehkä hieman vaikeita rytmejä yritetään tässä saavuttaa laulun ja musiikin kanssa. Niissä ei mielestäni onnistuta ihan niin loistavasti kuin voisi toivoa. Varsinkin nuo ”metsä kaatuu, raha liikkuu” kohdat eivät mielestäni oikein osu.

3.Robin Hood Oyj

Biisin alusta tuli mieleen ihan Atomirotta. Basso tulee hyvin esille musiikissa ja tässä tykkään noista huuto osuuksista. Myös kaikki välimelodiat osuvat todella hyvin kokonaisuuteen. Hauska tuo kun yksilö huutaa johon tulee tavallaan ryhmähuudolla vastaus! Itselle tämä biisi toimi helvetin hyvin, ei mitään moitteita.

4.Vihreät pisteet

Tämän biisin alusta tuli jotenkin Hurriganes vibat. Biisissä on todella mukaansa tempaava kertosäe ja sitä on helppo lauleskella mukana. Kitaroillakin lähtee hieman teknisempiä kuvioita väliin ja kaikki toimii. Biisissä on mielestäni hyvin osattu yhdistää tuollainen rento jammailu ja sitten pari kohtaa missää hieman revitellään.

5.Villit maat

Tässä mielestäni ehkä vähän liian omanlaatuista melodiaa yritetään tunkea tuohon perus punkkipaahtoon. Sovitukset ovat kyllä toimivat ettei sen puoleen mutta samaan aikaan biisi jotenkin kuulostaa semmoiselta väkisin tehdyltä. Sama efekti tulee niin musiikin kuin laulun/ sanoitusten osalta.

6.Syöveriin

Noniin tämä potkaistiin perinteiseen hc tyyliin käyntiin ja samantien pitti pyöri mielessä kun biisin ensitahdit bassolla esitettiin! Tämä toimii perkeleen hyvin. Keep it simple keep it real! Tiukka veto jossa kaikki tutut elementit löytyi tähän tyyliin eikä oikeastaan tarjottu mitään uutta, mutta levyn kokonaisuuteen tälläinen oli oikein toimiva lisä! 

Yritin soitella hieman biisiä kitaralla, ei ehkä mene ihan oikein tälläkään kertaa mutta tuntui vitun hyvältä! Ni sillä mennää. Tässä olisi kitarointia biisistä. 

 



7.Ei koskaan

Tämäkin biisi osoittaa, että yhtyeessä kitaroilla ja bassoilla riittää mielikuvitusta teknisempiinkin kuvioihin! Pirun nättiä rytmiä tässä biisissä kyllä alkoi pää heilua! Samoin tässä biisissä osattu hienosti tehdä, että samanlainen osio toistuu hieman rankemmin biisin loppuun semmoisesta tykkään, kun se on osattu toteuttaa ja tässä se on!

8.Pahat pojat

Tämä biisi oli kokonaisuudessaan rytmikästä punk mättöä ja kokonaisuus toimi. Sovitukset olivat erittäin hyvät. Tuo iski korvaan, kun rummut tekee noita välimättöjä ja ne osuu niin pirun nätisti ja tarkasti. Varsinkin kohdassa 1:35 kun ensin musiikki taukoaa muuten mutta kitara soittaa yksin ja rummut kun iskeytyy takaisin mukaan ennen biisin loppua huh huh!

9.Kaislikossa suhisee

Hyvin istuu tuo rumpukomppi jossa hi-hattia käytetään kiinni kuulostaa todella tekniselle kaikki musiikki ja rytmi on myös semmoinen hiukan hankalampi! Biisin loppuun isketyt naurut meni ehkä hieman yli mutta ei se punk levyllä haittaa!

10.Vastavirtaan

Melodiat biisissä on pirun hyvät ja se toisaalta kuulostaa todella hyvältä kun joukko ”hoilaa” tuossa noita wooooo huutoja ja siihen päälle lauletaan mutta laulut voisi mielestäni olla jotenkin enemmän vielä rytmitetty siinä päällä. Tai ehkä jotenkin ne lauseet ja sanat tulisi lopettaa jotenkin enemmän sillei töks töks kuin seinään niin se tekisi kokonaisuudesta jotenkin jämäkämmän tuossa.

11.Kaasu pohjassa

Biisissä leikitellään vokalistien kanssa ja tuo vaihtelua hieman jälleen julkaisuun. Biisin lopetusta en ihan henkilökohtaisesti ymmärtänyt. Muuten biisi oli melko perusbiisi mitä tässä on tarjoiltu tähän mennessä.

12.Valo tunnelin päässä

Hyvää mättöä ja mielestäni oli hyvä, että nimikkobiisi on jätetty viimeiseksi ja se on tälläinen suoraviivaisempi paahto! Biisissä myös hauska, kun annetaan tuon basson soitella välissä yksinään rumpujen kanssa ja taas mentiin! Pirun hyvä biisi! 

 

Loppusanat

Julkaisu on monipuolinen niin kitaroiden, bassojen, laulujen kuin rumpujen osalta. Tässä on jälleen yksi julkaisu, joka osoittaa, että punk-muusikot ovat oikeasti taitavia muusikoita. Tälläkin julkaisulla tulee esille paljon niitä punkin perusjuttuja mutta aivan samallalailla niitä tulee jokaisella metallijulkaisullakin mitä metallissa paljon käytetään. Mutta tässä julkaisussa on kyllä äärettömän paljon asioita myös genren ulkopuolelta. Silti miellän tämän kokonaisuutena ainoastaan punk julkaisuksi ja se on taitoa, että monipuolisuus ei lyö julkaisua irti tuosta varsinaisesta aiheesta vaan kaikesta huolimatta säilyttää sen mielikuvan loppuun asti. Biisit olivat myös suht pitkiä, että tällä yhtyeellä ideoita kyllä riittää. Joissain biiseissä tuli tunne, että hieman väkisin väännettyä mutta hyvin vähän tätä tuli mieleen julkaisua kuunnellessa. Lauluissa myös paikoin voisi mielestäni olla enemmän potkua. Soundit olivat mielestäni oikein toimivat. Tuo vielä, että biisit ovat oikeastaan liveäänityksiä ja ykkösellä purkkiin kamaa nostaa kyllä julkaisun taitotasoa!

 

Levyllä oli jotain vanhaa Pelle Miljoonan tyylistä, sekä Rattusta ja sitten kaikki siltä väliltä melkeimpä tähän tyylilajiin.

Ehkä itsestä tärkeimpiä olisi jättää ne vähän täytebiisien oloiset pois tai tarvittaessa jättää biisi vaan lyhyemmäksi siihen asti, kun uutta ideaa on tarjolla. Lauluissa myös sitten se, että sellainen punk asenne puskisi taukoamatta läpi nyt se jäi osaltaan hieman vajaaksi.

 

Tuomio

8/10

 

 

English version

Maanalaiset- Valo tunnelin Päässä

Maanalaiset

Toni- Vocals

Kimmo- Drums

Timo- Bass

Ripa-Guitars

Finnish punk band from Helsinki Finland. This release include everything between finnish punk legends Pelle Miljoona to band Rattus and something more. They have music influencer example legendary Terveet Kädet. There is hardcore stuff and lot of some melodic stuff and every instrument play different styles but all the time that whole thing is only real punk! And that reflects talent! This release is again good example for that how good musicians these punk-musicians can be. This is their second release and it´s mostly like live performance with one take! And with this kind of songs and quality that is damn amazing job!

There was couple moments when that music and vocals sounded littlebit like” they try to make it by force.” But I hear that same effect with many releases if there is this long songs and so many so no problem with that.

Sounds of this release was damn great I think. Vocals could be with more anger and with punk attitude in some moments but mostly it was good too.

I tried to play part of the song ”6. Syöveriin” with guitar, have no idea if I played that right but it felt damn great so! Results can be found from above finnish version.

If I could change something I would make some songs maybe little more short if there is nothing new to bring and keep it more straight music. And then more attitude on every moment with vocals.

 

Sentence

8/10

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjota vaan jos asiata 👀

Luetuimmat