Translate

sunnuntai 11. lokakuuta 2020

Levyarvostelu 11.10.2020 Hiidenhauta- Riivin

 

Alkusanat

Olin törmännyt yhtyeeseen aiemmin ja kirjoittanut bändin nimen muistiin, että palaan yhtyeeseen paremmalla ajalla. Nohh.. asia jäi odottamaan, kunnes löysin uuden levyn musiikkivideot Youtubesta ja bändi iski jälleen, että heti kuuli, ettei kyse ole mistään pilipaliyhtyeestä. Heti tulee ajatus, että jos ei kovinta suomenkielistä black metallia niin ainakin hyvin lähellä! 

1.Riidenlieko

 

Biisi iskeytyy käyntiin kyllä sen verran päättäväisesti, että pää alkaa samantien nykimään tahdissa. Laulu on raaka mutta selkeä, mikä tekee heti vaikutuksen. Kitarariffit ovat monipuolisia ja biisi on hyvin sävelletty. Biisin nopeimmassa kohdassa, itseä hieman häiritsee rummun vaimea peltiääni, ilmeisesti hakataan ride pellin keskiöön ja se jotenkin hyppää, ettei kuulu kokonaisuuteen. Naisääni tuo aikamoisia elementtejä tällaiseen musiikkiin.

 

2.Lettorikko

 

Viuluäänet alussa ovat kuin merkki jostain pahasta. Lauluäänistä ei kyllä voi olla pitämättä, jos raskaampaa musiikkia kuuntelee. Naisääni laulaa tässä kuin tuudittaisi uneen ja se sopii lyriikoihin ja tunnelma on kyllä aivan uskomaton. Yksityiskohtana että naisääneen taustalla samaan aikaan kuuluu murinavokaleita saa sen vaikutelman, että joku kuristuu. Basso myös luo hienoa tunnelmaa ja on annettu bassolle tilaa. Tässä biisissä ei oikeastaan ole heikkouksia.

 

 

 

 

3. Raate

 

Biisin sijoittelussa levylle on mielestäni aika tärkeää, että naisäänen aloitus ei ole ensimmäinen biisi, koska nyt naisvokaalit kestävät pidempää ja kun on jo tutustunut tuotantoon tietää, että tässä ei ole kaikki, joka voisi pikaisesti biisejä selatessa jäädä kuuntelematta. Se johtuu siitä, että jos sellaista on aiemmin kuullut ei ole enää muuten musiikki yllättänyt, joka tämän bändin kohdalla ei pidä paikkansa. Hyviä kitarariffejä biisissä ja monipuolisuus jälleen. Tässäkin biisissä vaimeat rumpujen peltiäänet ehkä jäävät hieman harmittamaan kokonaisuudessa. En tiedä johtuuko peltien mikitys/ miksaus siitä, ettei ole suuressa ristiriidassa koko biisin kanssa koska biisissä on myös rauhallisia kohtia missä tuo vaimeampi peltiääni on ehdoton.

 

4. Petäjä

 

Viimeistään tässä biisissä alkaa selkiytyä se, että sanoittaja on aivan omaa luokkaansa ja sävellykset on taitavia. Naisäänikin on kyllä monipuolinen tässä biisissä, biisissä olevat naisen huudot tuovat mielikuvia kotimaisista elokuvista, jotka sijoittuvat talonpoikaisaikaan. Tuplabasari/ pedaali antaa kunnon kylpyä ja päällä kaunis naisääni sekä samalla kitara antaa korkealta melodiaa, joka antaa laululle tilaa huh iho on kananlihalla. Biisin loppuun vielä kunnon turpaanveto.

 

5. Leväkkö

 

Tässä biisissä on kyllä kauhutunnelmat heti alusta lähtien. Hidasta, raskasta ja tunnelma ja huokaukset. Tämä biisi on pahuutta. Näin hitaassa tunnelmoinnissa on taitavasti osattu tehdä rummut, kaikki osuu juuri eikä melkein tälläinen biisi helposti voisi mennä ”pilalle” jos rummut ei ole mietitty tarpeeksi tarkkaan koska hidasta ja paljon taukoja. Rummut ovat myös monipuolisesti toteutettu, että kompit ovat melko monipuolisia. Naisen kuiskaukset korostavat biisissä pahuutta, biisiä kuunnellessa alkaa tuntea melkein pelkoa.

 

6. Halava

 

Huh tässä samantien hitaan tunnelmoinnin perään potkaistaan munille ja saadaan syke entistä korkeammalle. Melodinen riffi ja raaka laulu tämä maistuu! Kosketinosuus tuo mieleen ehkä jonkinlaisen ajojahdin. Naisosuuden jälkeen tuo rummun taonta ja rytmikäs lausuminen saa pään kyllä nuokkumaan. Vokalistipari on kyllä taitava ja tämä samassa projektissa mitä enemmän tätä kuuntelee sitä enemmän tästä tykkää.

 

 

7. Yövilkka

 

Biisillä on mahtipontinen aloitus, melkein lähdin areenoille tätä kuulemaan. Tässä on jonkin verran Dimmu Borgir viboja kyllä. Bassoraidalle jälleen annettu tilaa huh mikä tunnelma! Melodia tässä biisissä on varmaan paras koko levyllä ja tässä biisissä on niin monta elementtiä, että mitä vittua täällä tapahtuu! Kaikki istuu silti niin täydellisesti.

 

8. Ahonoidanlukko

 

Tässä biisissä on taas ehkä liikaa yritystä yhdistellä näitä elementtejä, jotka edellisessä biisissä istuivat täydellisesti. Riffit, melodiat ja laulut kyllä istuvat hyvin mutta vaihdot eivät tässä kuulostaneet mielestäni niin luonnollisilta.

 

9. Harmio

 

Biisi iskeytyy käyntiin kunnon tykityksellä. Rumpujen iskut ovat hyvin mietitty. Vaihdos hitaampaan osuuteen on osattu tehdä taitavasti. Taitavasti tavutettu vokaalit nopeaan rytmiin. Biisissä jälleen iho kananlihalla loppupuolen melodiassa tämä oli hieno lopetus levylle.  

 

Loppusanat

Laulajat ovat taitavia molemmat se ei jäänyt epäselväksi. Sanoittaja erottuu kyllä edukseen, on jonkinasteinen nero. Sävellykset ovat taitavia ja sovitukset myös pääasiassa. Mutta tässä osataan huomioida se, että hyvin erilaisia elementtejä yritetään yhdistellä ja paljon, jolloin sovittaminen on myös paljon hankalampaa. Biisit olivat niin monipuolisia, että tätä jaksaa kuunnella eikä biisit toista toisiaan koko levyn läpi. Levyä kuuntelee nauttien eikä tullut tunnetta, että vastahan kuulin tämän. Mikä suurinta tässä kaikessa en saa päähäni mitään vastaavaa yhtyettä kokonaisuutta miettien ja se on arvostettavaa. Aion seurata yhtyettä entistä tiiviimmin tämän jälkeen ja haluan nähdä myös miten tämä kaikki toimii livenä.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjota vaan jos asiata 👀

Luetuimmat