Translate

tiistai 20. joulukuuta 2022

Weren- Illuusio

 

                                         (Artwork/ Kansitaide ja grafiikka by Onni Johansson)

Alkusanat

Bändi julkaisu alkuvuoden puolella tuplasinglen nimeltä Illuusio ja oli utelias kuulemaan minun mietteitä julkaisusta. Aikaa on julkaisun ja tämän arvostelun välissä kerennyt kulua, mutta kaikki hyvä aikanaan.

Yhtyeen tuotanto on itselle melko uutta ja siinämielessä on aina mielenkiintoisempaa alkaa vasta tutustua yhtyeen tuotantoon ja arvostelua tehdessä syvennyn myös paljon suuremmalla ajatuksella uuteen musiikkiin. 

hieman bändiltä taustoja seuraavaksi ennen arvostelua

"Historia

Yhtye perustettiin terapiaprojektiksi Akseli Lehtisen (basso/taustalaulu) ja Saku Aaltosen (kitara, laulu) toimesta joulukuussa 2018. Tarkoituksena oli vääntää huvin ja urheilun vuoksi mahdollisimman rajua musiikkia, jonka lyriikka-anti olisi sellaista, että se aiheuttaisi soittajissa hilpeyttä ja soitonriemua, mitkä olivat tuohon aikaan kateissa.

Materiaali otti kuitenkin "ei-ihan-niin-rajun" ja musikaalisemman suunnan. Kappaleista tulikin oikeasti hyviä kappaleita, jolloin suuntaa päätettiin muuttaa siten, että edellämainitut tuntemukset säilyisivät musiikin tekemisen sekä esittämisen suhteen, mutta yhtyettä alettaisiin puskemaan eteen päin tosissaan, muttei tosikkona. Koska läppäprojektin alussa sanoitukset olivat hyvinkin räikeitä ja kantaaottavia - lähes punkia - todettiin, että sanomaa pitää olla, mutta se tuotaisiin esiin mielikuvituksellisemmalla tavalla, kuin suoraan kiljun hajuista sylkeä mikrofoniin resitoimalla. Me ei haluta sanoa mitä kuuntelijan pitäisi ajatella, vaan, että kuuntelijan pitäisi ajatella.

Vuoden 2019 aikana Jere Aaltonen (rummut) liittyi vitsillä bändiin, jonka ei koskaan uskonut näkevän päivän valoa, mutta siinä oli tuttuja seppiä mukana ja hengailu maistui. Saman vuoden juhannuksena teimme yllätyshyökkäyksen eräisiin juhannuskesteihin, jossa Marko Pölkki oli tyypilliseen keskikesän juhlaan kuuluvasti seitinohuessa, jolloin me muut ilmoitimme hänelle, että hän kuuluu nyt yhtyeeseen. Bändiabduktio on totta.

Myöhemmin 2020 kesällä yhtye sai nimen Weren. Kuten Marko Pölkki on useasti sanonut, "kaikki alkaa ja loppuu perseilyyn", ei tästä syystä nimen keksimisprosessista jäänyt kenellekään yhtyeen jäsenistä muistikuvia. Eikä tähän muistinmenetykseen tarvittu edes viinaa. Jotenkin se liittyi verenpainemittariin tai verensyöksyyn.

Weren on aloittanut julkaisutaipaalensa kahdella tuplasinglellä (Rekursio 2021 ja Illuusio 2022) ja aikoo jatkaa kohti laajempia kokonaisuuksia, tarkoituksenaan tehdä tulevaisuudessa pitkäsoitto. Myös keikkarintamalla ollaan juuri aktivoiduttu ja pyritään tekemään lisää keikkaa vuoden 2023 aikana, mikäli järjestelyt onnistuvat."

 Sitten arvostelun pariin.

1.Etsijä

Biisi alkaa hyvänkuuloisella melodisella riffittelyllä myös kosketin melodioita soi taustalla tai periaatteessa tuo on voitu tehdä erilaisilla efekteillä myös muulla tavoin.

Suomenkieliset vokaalit alkavat väkevästi ja tuo kun melodioita soitellaan hieman ristiin saa musiikin kuulostamaan oikein tekniseltä ja silti tässä saatu samaan aikaan selkeä ja hyvän kuuloinen kokonaisuus.

Kertosäkeessä ja sen jälkeen tulee vahvoja Stam1na vaikutteita kyllä musiikista läpi! Kuulostaa oikein hyvältä!

Soolo osuus tässä on tehty hieman iloisenkuuloiseksi sisältäen ilmeisesti jonkinlaisia duuriasteikoita normaalisti en kovin usein näille syty mutta nyt toimii! Ei ole yritetty kikkailla liikaa vaan säilytetty miellyttävän simppelinä. Myös tuon osuuden lopetus ja kääntäminen takaisin perussoittoon eli säkeistöön on tehty oikein mallikkaasti!

Biisi myös loppui erittäin nätisti! Arvosteluja tehdessä huomannut, että se osaa melkein olla biisien vaikein osuus.

Tuo lopetus ”tieto tappaa etsijän” ja sitten nämä hyvät rytmikkäät melodiat saattelevat loppuun.

Biisissä ei ollut mitään vikaa.  Alussa mietin vähän, onkohan tuo hi-hatin ääni, onko se liian jotenkin hempeä ja säröinen samaan aikaan, mutta se istuu kyllä kokonaisuuteen, että tuollainen se kuuluukin olla tässä! 

Yhtye itse kuvaili biisiä näin

"- Kappaleen sanoma lepää sen ajatuksen yllä, että ei ole olemassa vain yhtä totuutta (paitsi se, että Lemmy oli hyvä jätkä) ja että kaikki on kokoajan jokaisen edessä, kunhan me vain uskalletaan nähdä ne asiat. Lyriikassa käytetään esoteriaan nojaavaa ulosantia ja siinä [totuuden] etsijä kuolee joko fyysisesti hankkimansa tiedon takia tai metaforisesti se, että etsijä kuolee henkisellä tasolla kun tuntematon ei enää olekaan tuntematon.

- Biisi syntyi yllättävän nopeasti yhdistelemällä Markon tekemään main riffiin riffiroskiksen sisältöä ja porukalla säveltämällä kappale loppuun. Knoppina mainittakoon lead-synan olevan rumpuäänittäjästämme lähtenyt hassu ääni, joka veivattiin syntikan läpi."

 

2.Se

Aloitus on räväkkä alkaa melko suoralla mätöllä. Laulu kun alkaa ja lähtee tämmöinen tauotettu pomppuriffi ja tuo laulu niin hetken aikaa tuossa tulee hieman Ruoska yhtye mieleen.

Pirun nätti kertosäe tässäkin kaikkien melodioiden kanssa. Osataan tehdä todella hyvin tuo, että melodiat menee hieman ristiin ja täydentää toisiaan sitten rummut ja muu biisi on tosi suoraviivainen.

2. minuutin paikkeilla laulu on hetken ehkä hieman siinä rajoilla, meneekö se hieman vaikeasti ymmärrettäväksi, kun muuten sanoista saa kyllä tosi hyvin selvän.

Nätti soolo osuus myös tässä biisissä. Tuo vain kun taukoaa niin sitä on hyvin johdateltu kyllä kohti tuota biisin hetkellistä taukoamista ja kääntymistä erittäin rauhalliseen fiilistelyyn, mutta mielestäni se on tehty  hieman liian pikaisesti tuo vaihdos vaikka ei se kauaksi jää että tämä tunne ei olisi itselle tullut. Tuosta rauhallisesta kohdasta taas kääntö takaisin raskaampaan on mielestäni aivan täysin aukoton ja hyvin toteutettu!

Hieno yksityiskohta tuollainen kuiskailu hetki noin 5 minuutin paikkeilla.

Tässä biisissä lopetus ei ollut mielestäni ihan niin vahvasti tehty kuin edellisessä mutta kuitenkin hyvä. Jotenkin tuo, kun tehdään nuo viimeiset muutama korkeampi ”bendi” kitaralla ja basarit nopeutuu, niin se hiukan liian selvästi vaihtuu semmoiseksi kaahaamiseksi verrattuna tuohon mistä kohdasta se lähtee.

 Yhtye itse kuvailee biisiä näin

"- "Se", tai "Setä" kuten yhtyeemme itse huumorimielessä kappaletta nimittää, ottaa kantaa ihmisten taipumukseen vältellä maailmassa ja omassa elämässäänkin pahoja asioita ja niiden kohtaamista, käännetään vain katse ja jätetään asia huomioimatta. Ihmiset tuudittautuvat liikaa "poissa silmistä, poissa mielestä"-mentaliteettiin ja kappale syntyi turhautumisesta tähän ilmiöön. Joskus pitää vain uskaltaa katsoa pahuutta silmiin ja hyväksyä sen olevan osa maailmaa.

- Tämän kappaleen sävellystyö sai alkunsa siitä, kun Saku fiilisteli Michael Jacksonin kappaleiden bassolinjoja ja Billy Jean -kappaleen innoittamana syntyi kappaleen pääteeman riffi. Loput tehtiin jälleen porukalla ja biisi saavutti valmiutensa hyvinkin lyhyessä ajassa. Kappaleen sisältämän progressiivisen dynamiikan ja vaihtelevan tunnelman myötä olemme itse kuvailleet sitä vuoristorata-ajeluksi helvetissä."

 

Loppusanat

Biisit oli oikein toimivia kyllä ja ensimmäisestä en itseasiassa keksinyt mitään mikä olisi osoittanut mitään heikkoutta.

Toka biisi sisälsi tuon mielestäni vähän liian nopean vaihdoksen rauhalliseen osioon sekä tuo aivan loppu.

Soundit olivat oikein hyvät ja yhtenäiset. Tosiaan vaikka tuota rumpua alussa mietin niin se ei ehkä muuten olisi toiminut niin hyvin mutta muu musiikki on rakennettu, että se istuu siihen mielestäni täydellisesti.

Sanoitukset olivat hyvät ja tässä on paljon aistittavissa Stam1na vaikutteita sekä ehkä hieman jotain Nicole yhtyeen menoa näissä kaikkein raskaimmissa örinäkohdissa. Kuitenkin yhtyeellä on oma tyyli se ei ole mikään kopio mistään olemassa olevasta todellakaan.

Pidin tuosta, että sanoista saa kokoajan selvän. Laulut erittäin hyvät molemmissa biiseissä. Ehkä aivan aavistuksen toivoisin, että matalin murina ei olisi ihan niin kuristettu tai jotenkin laulutekniikasta ymmärtävät varmaan osaavat enemmän sanoa oikeaa termiä tuohon.

Sanoituksissa on se tietynlainen nokkeluus mitä myös Stam1nalta löytyy, siinä käytetään semmoista, ettei asioita ilmaista yksinkertaisesti ja suoraan paikoitellen vaan se on enemmän sellaista, että jos esimerkiksi esitettäisi miete ”Kuolema tulee” niin se sanotaan jotenkin näin että ”Kuolema on hetki jolloin elon aika päättyy ja sen aika on koittamassa” Se kuulostaa pirun hyvältä ja olen hämmästellyt sitä juuri Stam1nan ja muidenkin yhtyeiden ja nyt myös tämän yhtyeen kohdalla, kuinka tuollaisen saa istumaan musiikkiin, ettei se kuulosta mitenkään teennäiseltä.

Olisin mielelläni tästä kanssa soitellut jotain pätkää, mutta korvani ei kyllä taipunut tässä kohtaa saamaan riffejä. Jotain ihan lyhyttä, mutta ei oikein kuitenkaan kappaleesta "Etsijä" joku sävel sattuu ainakin lähelle mut paljo jäi kyllä unholaan. Nämä videot löytyvät instagram postauksesta kun en saanut ladattua niitä tähän joku bugi iski. Mutta yritän lisätä ne videot myös tähän jos toisena päivänä onnistuisi.





  

Tuomio

 9/10

 


ENGLISH VERSION STARTS FROM HERE!

 

                                                    (Promophoto by Pauliina Suonio)

Weren- Illuusio

It is time for the new review. This time we have some finnish metal band called Weren. This is their new single release with 2 songs ”Etsijä” and ”Se”. This has released almost one year ago now. This was also new band for me and it was interesting to start listen new band and their music without any ”advance expectation”.

1.Etsijä

Song starts with good sounding melodic riffs and there is also some keyboard melodies background or maybe can be done with effect other way.

finnish vocals starts pure way and that when they play some melodies kinda crosswise it makes music sound more technical but still they made this all sound so clear and good.

Chorus part and also after there is strong vibes from band called Stam1na, it can be heard from this music. This sounds really good!

Solo section has made sound kinda happy it include maybe some major scales I dont like that kind of stuff so often but this time this all works. There is not too much any ”tricks” and this is simple enough. Also that ending part of this moment and turn back to verse part is really nicely done.

This song also ended really well! I have noticed while writing reviews it can be almost hardest part of the songs.

This ending part ”tieto tappaa etsijän” means ”knowledge/ information kills the seeker”. With all those rhytmical melodies. It just works. In the beginning of this song I thought is this hi-hat drum symbal sound too tender and also cracked but it fits for the rest of this song so it definetly can´t be anything than this.

 

2.Se

Beginning was kinda ”brisk” and this starts with ”straight smashing”. When vocals starts and there starts this ”jump riff” this all reminds me about band called Ruoska.

Damn nice chorus part with all those melodies again. They handle this stuff where melodies goes kinda crosswise and drums and rest of the song goes so straight.

somewhere in 2 minutes vocals is close that short moment when can´t anymore say what he is singing.

Nice solo part also in this song. They also have wrote this nicely way to this peaceful moment after that but maybe it has done littlebit too fast when this music stops. But this return back to more heavy stuff has made perfectly!

There was nice detail this whispering moment somewhere in 5 minutes.

This song wasn´t ended so well than previous one but still good. I think when there is this last bending with guitar and also drums starts to play faster that moment is too clear and big change for this previous part.

 Ending words

Songs was pretty nice. First song ”Etsijä” included 0 mistakes or weakness.

Second song ”Se” included too fast change to more peaceful moment and this ending part also was too big change for the previous part.

Sounds was good and also ”united”.

Lyrics was good and there is vibes from band Stam1na and maybe some vibes from band Nicole too. Still band have their own style. Can also hear what they sing. Maybe someway I hope this most deep crowling parts could be littlebit less choked? I think someone who knows more about singing technique can tell right word for that.

Lyrics included clever parts that also used by band Stam1na. They don´t say things in ”simple way” there is example if we want to say ”death is coming” we tell it like ”Death is a moment when moment of living ends and that moments is near” It sounds damn great and I have been wondering how these bands can make it all fits for the music without it starts to sound kinda ”done by force”.

I wanted to play some riffs from these too but I think my ears are broken I couldn´t pick these riffs by ear this time. Something really short can be found from my instagram post.

 

 

Sentence

9/10


 


 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjota vaan jos asiata 👀

Luetuimmat