Translate

torstai 20. kesäkuuta 2024

Death Over Ostrobothnia (kokoelma/split release)

 


Alkusanat

Pitkän tauon jälkeen uutta arvostelua. Sain tämän julkaisun postissa jo kauan aikaa sitten ilman ennakkovaroituksia ja nyt on tullut aika käydä tämän kokoelmalevyn kimppuun. Tällä julkaisulla on 3 yhtyettä ja nyt arvostelen tämän mahdollisesti hieman eritavalla kuin aiemmin en ole edes tällaista julkaisua arvostellut.

Yhtyeistä hieman alkuun Kompost on itselle lähinnä nimenä tuttu entuudestaan en ole hirveästi kuunnellut yhtyettä ennen tätä arvostelua, kun näin vielä, että tässä sitä tulee niin säästelin myös arvostelulle sellaisen melkein ensikuuntelu kokemuksen.

Living Inferno on tuttu yhdeltä edeltävältä julkaisulta, jonka arvostelin aikaisemmin. Yhtye on näistä tutuin ja asettaa rimaa odotuksille jo korkealle edellisen kokemuksen perusteella.

Tormenticon yhtyeeltä olen myös ehkä yksittäisen kappaleen joskus kuullut, mutta myös sitä säästin tähän arvosteluun, kun huomasin yhtyeen musiikkia löytyvän. Nimi kuulostaa kyllä pirun tutulle, mutta voin sotkea päässäni sen johonkin hieman samantyyppiseen nimeen, etten ole täysin varma onko tuttu vai ei.

 

Kompost

1. Kuolemaa maakunnassa

Homma lähti tällä ainakin räväkästi käyntiin. Paljon musiikissa grindcore vaikutteita kuten Napalm Deathin musiikissa. On siinä myös semmosta Decapitated settiä joukossa riffittelyn osalta, nättiä on!

Soolona toimi hieman tuollainen Slayer tyylinen vinguttelu, mikä kyllä sopi tyyliin hyvin. Se luo musiikkiin kaaosta.  

Sanoitukset on hiukka yksitoikkoiset, mutta pisteet siitä, että saa selvän sanoista. Lisänä se, että on sanoituksissa myös pirun hyviä kohtia, että ei siinä!

Biisissä olevat tauotetut iskut on tiukat, joka toimii aina tällaisessa musiikissa.

Laulajan ääni on rujo, biisin osalta eniten jäi ehkä kaipaamaan erilaista lyriikkaa jollain muotoa. Ennen tuota pirun hyvänkuuloista bassoriffiä, joka soi ennen sooloa tulee hyvää lyriikkaa kyllä, mutta ennen sitä mielestäni kaipaisi hieman muokkausta ollakseen toimiva.

Biisin lopetus on hyvä.

2. Sietoraja

Perkeleen tiukkaa soittoa tässä biisissä nuo tuommoset riffit missä tavallaan (kiivetään rappusia) en tiedä kai sille on virallisempi musiikkitermi, mutta että joku muukin kuin musiikintohtori tajuaa mistä mahdollisesti puhutaan, täytyy käyttää mielikuvia. Kuitenkin ne jotenkin tekevät musiikista myös tarkemman kuuloista, joka lisää sitä tiukkuutta, kun tuota tulee sopivissa määrin.

Vokaalit myös esittelee tässä jotain uutta edellisen jälkeen mikä tuo aina monipuolisuutta esille.

Mielestäni biisinä toimi paremmin kuin edellinen ja silloin se tavallaan julkaisulla menee myös oikein, että lyö aina edellisen tasoltaan eikä taso pääse laskemaan.

3. Katso pimeyteen

Mielestäni tuo intron riffi hiukan liian nopeasti vaihtuu erilaiseksi, vaikka on osana myös seuraavassa osiossa. Vaihto on kuitenkin itsessään hyvin tehty.

On Death-yhtyeen viboja hiukan tässä välisoittelun osalla n. 2:30 kohdalla.  Tämä on ehdottomasti kovin biisi tällä julkaisulla yhtyeen osalta voi jo kertoa näistä kohdista.

Tuo cleanilla soitettu välisoitto alkaa hieman yhtäkkisesti kyllä ja siitä soolo tärähtää myös hieman nopeasti käyntiin, joka käynnistyy luontaisen kuulosesti kyllä jatkoksi, mutta vain hieman liian nopeasti.

En täysin ymmärtänyt tuon cleanin soiton funktiota tässä biisissä, mutta oli se lisämauste toki. Se vaan hieman jäi semmoiseksi kysymysmerkiksi kokonaisuutta ajatellen.

Tämä biisi on kyllä yhtyeen osalta julkaisun paras, tässä oli pirun siistejä juttuja paljon (ainoa tuo clean kohta, että itse olisin ehkä jättänyt pois tai se olisi kaivannut hieman jotain eri tavalla tehtyä). Sanoitukset ja kaikki toimii parhaiten tässä.

 

Living Inferno

4. En toivo parempaa maailmaa

Alun riffeissä kun muuttuu tremoloriffiksi itseä hieman häiritsee tuo nopea vaihto 2 sävelen välillä kun se on hiukan iloisen kuuloinen 0.11 ja 0:18 kohdissa.

Biisiin tuo psykedeliaa/ psykedeelistä fiilistä (tiedä taas onko jotai tohtoreita lukemassa niin pyritään pitämään tolkkua kirjoittelussakin) tuo korkealta efektin kanssa soitettu melodia.

Vitun hyvät laulut! Tuo oli oma ensireaktio ja siis kyllä tästä samantien tuli sellainen tunne, että tälle syttyy.

Biisin rakenne ja sovitukset pirun tiukat.

Tykkäsin kun soolossa on hieman rock piirteitä osattu yhdistää tällaiseen musiikkiin ja kuinka kaikki musiikki on rakennettu. Todella paljon yksityiskohtia ja lauluissakin on pirun hyvin rakennettu tarinaa ja musiikki elää tarinan mukaisesti eikä omaa elämää.

Noin 2 minuutin kohdalla alkava tuollainen melodisempi osuus on todella mahtipontisen kuuloinen ja kuinka se lopetetaan, niin pirun ison kuuloista ja siitä hyvään sahaukseen.

Todella taitavaa kirjoitusta ja toteutusta.

 

5. Hour of the wolf

Alun riffi on hyvin ominainen death metallissa jokainen kierto hieman muuttuu, itse vihaan tuollaisten biisinkohtien opettelua niiden muistaminen vaatii paljon enemmän kuin se perinteisempi toistetaan tätä samaa kiertoa 4 kertaa ja sitten mietitään seuraavaa. Toki ei tuo intro kovin pitkä ole mutta periaatteena kuitenkin. Kuulostaa toki monipuolisemmalle, mutta en tiedä onko se aina tarpeellista. Suora runttauskin kun on kaunista.

Kirkon kello tuo kyllä kuolemaa tähän biisiin paljon lisää.

Synkkä soolo ja melodia, hieman tulee Dimmu Borgir mieleen tuosta kohdasta lauluineen.  

Pirun tiukka ja monipuolinen biisi ja englantikin toimii, mutta kyllä jotain siitä jää mielestäni uupumaan verrattuna kun vedellään suomeksi.

6. Babylon The Great

Tällä biisillä esitellään jotain uutta taukoilevalla osuudella melkein alussa. Mielenkiintoinen yksityiskohta!

Tässäkin perkeleen tiukkaa soittoa.

Biisissä on paljon hieman psykedeelisen kuuloista melodiaa, se tuo kyllä tunnelmaan paljon lisää.

Biisi esitteli uutta kahden edellisen jälkeen, mutta ei potkinut mielestäni niin kovaa kuitenkaan, mikä toisaalta harmi kun oli yhtyeen osalta päättävä kappale tällä julkaisulla.

 

Tormenticon

7. Crush the resistance

Homma lähtee hyvin matalalta ja alakuloisena mikä sopii kyllä teemaan edellisten jälkeen! Tätä julkaisussa on varmasti haettu ja on kyllä mielenkiintoinen kolmikko laitettu samaan julkaisuun!

Riffittelyt toimii pirun hyvin ja ei haittaa vaikka rumpukomppikaan ei elä hirveästi, mutta eniten kaipaisi laululta enemmän eloa biisin mukana se on melko tasapaksua vaikka kuulostaakin hyvältä soundin osalta ja on selkeää.

Kompit on melko yksitoikkoisia toki aina jokin filli kun riffi vaihtuu ja on sinällään tukevan kuuloinen ja jämäkkä musiikkiin, mutta hieman voisi olla myös rummuilla jotain extraa heiteltynä joukkoon.

Biisin loppuun saattava melodia oli hyvä lisä!

8. Profiler

Mielenkiintoinen intro ja siinä rummutkin onnistui hyvin. Tämän biisin aikana tulee vahvemmin mieleen se, että ei rummunkaan tuo yksitoikkoisuus niin häiritsisi, mutta kun myös laulu on niin tasaista koko ajan, niin se tekee siitä, että kokonaisuus kuulostaa liian samaa toistavalta.

On tässä hieman enemmän jo laulussa eloa, mutta vielä kaipaisi lisää.

Melodia/ soolokohdassa jäin odottelemaan hieman synkempää taustaa jotenkin nämä käytetyt soinnut taustalla niin paikoin kuulostaa hieman liian pirteälle ja tämän pitäisi olla synkempää mielestäni jos tunnelmaa pohtii.

9. Sumerian talvi

Itämaista vibaa melodiassa näille syttyy kyllä jostain syystä aina ainakin meikäläine. Harrastelen noita itsekin jonkin verran, kun musiikkia kirjottelen.

Sanoitukset on hyvät, mutta mielestäni toteutus jää melko heikoksi nyt laulujen osalta englanti toimi hiukan paremmin yhtyeen tyylillä. Kuulostaa hieman, että myös tavutuksessa ja rytmityksessä laulun osalta hieman haastetta saada tiukan kuuloiseksi.

Lopetuskin olisi niin hyvä, mutta laulun tulisi tulla 6 kertaa kovemmalla vihalla, raivolla ja voimalla.

Musiikki ja soitto toimii kuitenkin muuten.

 

Loppusanat

Lähdetääs purkamaan sitten bändi kerrallaan.

Kompost

Tämän yhtyeen osalla ensimmäinen ajatus oli, että biisit oli sijoitettu julkaisulle fiksusti koska mielestäni meno parani jokaisen biisin kohdalla ja tavallaan homma oli nousujohteista, kun siirtyi seuraavaan biisiin.

Mitä jäin hieman kaipaamaan olisi lyriikan anti siihen keskittyisin itse enemmän. Voisiko lauseiden muotoilu olla vaikka hieman erilainen toimisiko se tiukemmin niin.

Living Inferno

Toimitti tiukasti tuttuun tapaan, mutta biisijärjestyksessä yhtyeen osalta viimeinen ei ollut se paras/ tiukin mikä mielestäni varsinkin näin pienen biisimäärän asettelussa tulisi olla.

Mielestäni yhtyeellä on paketti melko lailla valmista, etten tiedä oikein mitä kannattaisi tehdä eritavalla tai miten toteutusta voisi parantaa. Heillä on oma soundi ja no tyylissä on vaikutteita usealta suunnalta, mutta se on jossain määrin aina väistämätöntä.

Ehkä tuo rockvibojen yhdistäminen tähän tyyliin voisi olla se erikoisuus mitä en ollut aiemmin kyllä kuullut, että olisi noin taitavasti tuotu yhteen.

Tomenticon

Päällimäisenä ajatuksena jäi mieleen, että laulujen tulisi olla elävämpiä hieman turhan tasapaksua, vaikka soundi on hyvä ja lausunta selkeää.

Rumpuja kanssa hieman miettisin voisiko niidenkin monipuolistamisella tehdä jotain musiikille, jos laulujen monipuolistaminen ei ole ensisijaisena mielessä.

 

Kokonaisuutena julkaisu oli mielenkiintoinen ja siinä oli 3 samantyyppistä yhtyettä, jotka kuitenkin erosivat toisistaan ja teki julkaisusta hyvän kokonaisuuden.

Julkaisu veti arvostelijaa turpaan heti alkuun niin tuomio ei ole 6 vaan 666 (ei voi antaa muuta numeraalista arviota kun useita esittäjiä niin en tiedä millä logiikalla kokonaisuuden arvioi yhdelle numerolle).

Tuomio

666/10

 

ENGLISH VERSION STARTS FROM HERE

Opening words

After long pause from reviews here we go again! I got this release from band/s a long time ago to my home even without any warning and now is time to listen this split release from 3 death metal bands from Finland! I think I need to review this littlebit different way because haven´t done this kind of review before where is several bands in same release.

Something about the bands. Kompost is familiar for me only about the name before this, I think. I haven´t listen this band so much and when I saw they are in this release I waited this kinda ”first time listening experience” for this moment!

Living Inferno band is familiar for me from one of their previous releases. I Made review about that one earlier. This band made my expectations high.

I have heard maybe some music from band Tormenticon but also this one I saved for this moment! Band´s name sounds so familiar but it´s possible in my thoughts I confuse it with something similar name. So I can´t be sure if I knew their music before.

 

Kompost

1. Kuolemaa maakunnassa

Fierce start with this one! Here is a lot of grindcore influences I started to think bands like Napalm Death. I can hear also some Decapitated vibes if listening riffs, I like this!

About the solo section there is some Slayer style those whining sounds and chaos it fits for this kind of music!

Lyrics are kinda ”monotonous”, but I like that can really hear what words they use. There is also damn great lines!

Those paused hits/ rhythms works always in this kind of music.  

Voice of the vocalist is violent, but somehow I started to miss something more from the lyrics.

That moment before goodsounding bass riff, that is played just before the solo. There is great lyrics on that moment but before it I could wait something more about the lyrics to make it sound better.

Ending part of this song is good!

2. Sietoraja

Damn tight playing. Those riffs where you kinda take steps in stairs (I don´t know there is maybe some official name in music but because everyone others than just some doctor of music needs to understand I need to use something that Image more what I mean. But yeah those kind of riffs makes music sound more sharp and it sametime increase the tightness when use that not too much but with good taste.

Vocals also show something new if compare to previous song, that always also show some versatility.

I think this one works better than previous song and it makes all right way in release if next song always hit harder than previous one. So there is no effect that level goes lower after some previous song.

3. Katso pimeyteen

In this song I think this intro riff change too fast to another, even its part of the next section too. That moment of the change between 2 riffs is done great way.

I can hear some Death band vibes in interlude part somewhere around 2:30. I can tell already after heard these moments this is best song of this band in this release.

That interlude part played with clean guitar sound starts kinda suprisingly and right after that this solo parts start maybe too fast too.  That solo part start good sounding way but just too fast in my mind.

I can´t fully understand function of this clean sound playing part. It is something extra for the song but it´s littlebit outside if compare to rest of this song.  

Still I think this was best song in this release from this band, this included many cool things (only lets forget that clean played part) Lyrics and everything else works much better in this one than previous ones.

 

Living Inferno

4. En toivo parempaa maailmaa

That tremolo riff in the beginning starts to annoying me littlebit because of that fast change between 2 notes that sounds kinda happy you can hear those from 0:11 and again from 0:18.

That high played melody with effect brings some psychedelic vibes in music.  

Damn great vocals! That was my first reaction for this.

”Structure” and arrangement is tight in this song.

I liked that there is some rock music vibes in solo part and they can combine that for this kind of metal. Here is so much details and also if we think about vocals there is story and this music support it not just live own life somewhere close.

Somewhere from 2 minutes in this song starts that more melody part wich sounds pompous and how they end that part it all sounds so huge and change to good ”sawing” part.

Really talented songwriting and implementation.

 

5. Hour of the wolf

Intro riff is really common in death metal music. Riff changes just littlebit for every round. I personally hate those kind of riffs if try to learn its so difficult try to remember if compare some riff just play this riff 4 times and then another riff. Ofcourse this intro is not that long but anyway that principle. That ofcourse sounds more versatile but I don´t know is it always necessary. Some straight metal punch riffs are just beautiful.

That church bell sound in this song brings some more death in music.

Dark solo and melody, there is some Dimmu Borgir vibes even in vocals too.

This was damn tight and versatile song and also english works well, but something is missing if compare to finnish vocals.

6. Babylon The Great

With this song band shows something new with this paused music parts right in beginning of the song. Interesting detail!

Also in this one is damn tight playing!

This song include littlebit psychedelic sounding melody, it brings much more for the atmosphere.

This song showed something new after 2 previous songs, but I think this didn´t kicked that hard, which is unfornately sad because this was their last song in this release.

 

Tormenticon

7. Crush the resistance

This one starts from low and melancholy and that fits for the theme after previous bands! I think this is conscious act for the release. Interesting trio are in this release.

Riffs works well and that don´t bother me even drum beats are kinda same all the time but most I would like to hear more vibrant vocals. Vocals are too flat even sound is good and clear.

Drumbeats are very simple and then there is just some fill between verses and chorus. It sounds supportive and stable for music, but there would be some extra still from the drums too.

That melody which brings music to end is damn great detail!

8. Profiler

Interesting intro ja there also drums made great success. While listening this song I noticed that stable drums don´t bother me that much but because vocals are so flat it strenght that effect where music starts to sound littlebit boring/ monotony.

There is littlebit more in vocals but I would like to hear something more still!

In melody/ solopart I started to wait something more dark but those chords behind rest of the music sounds somehow ”cheery” and this should be more dark in my mind if think this song.

9. Sumerian talvi

Oriental style melodies I love these! I do these kind of melodies also in my own music too.

Lyrics are good, but I think the execution remains a bit weak about vocals. English works littlebit better for the bands style I think. It sounds littlebit like there is some challenge with rhythm and hyphenation in vocals to make it sound tight.  

Ending part would be so goood, but vocals should become 6 times harder hate, rage and power.

Playing and music works well.

 

 

Ending words

Let´s say something about every band one by one.

Kompost

I think songs of this band was in right order in release because next song always sounded better than previous one. It made bands music sound ”developing” while listening this release.

Something I missed from this was somehow maybe better lyrics. Would this be fixed to try other word order or use different kind of words that means the same or something. I think with that trick would make this sound more tight.

 

Living Inferno

This band made great work in this release too but their song order wasn´t that good because last one wasn´t the best in my mind.

I think this band is really ready, I can´t say what should do different or what to develope. They have own sound even there is influences from many styles and bands but that is always inevitable to some extent.

Maybe those rockvibes combined to this kind of metal is something special I haven´t heard before its combined this talented way.

Tomenticon

First thing that jumped to my mind from their music was this vocals should be more ”livery”. Those are too flat even sound is good and vocals are clear.

I would think also about more versatile drumbeats if can´t make vocals more versatile so it´s another way to try.

 

 

If i think this whole release and all 3 bands those are same type of metal but same time so different so it made this wholeness work good!

This release punched me right after started to listen so sentence is not 6 it´s 666 (I can´t give numerical estimate because here is 3 different bands in same record so I don´t know what would be logic to give that sentence with 1 number)

 

 

 

Sentence

666/10

 

Luetuimmat